Κυριακή 3 Μαρτίου 2019


Πριν ξεκινήσουμε το μεγάλο αυτό ταξίδι, θα αναφερθούμε σε μια μεγάλη σύγχρονη μορφή που φέτος συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατό της. Στις 23 Φεβρουαρίου 2016 έφυγε από τη ζωή η Αθηνά Τζινίκου-Κακούλη, φιλόλογος, λαογράφος, τ. Διευθύντρια του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα και ζωγράφος.
  Γεννήθηκε το 1942 και μεγάλωσε στο Βελβεντό. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με το έργο της αναδείχτηκε σε μια από τις σημαντικότερες πνευματικές μορφές του τόπου μας τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Συνέγραψε πλήθος εργασιών και εξέδωσε βιβλία ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου. Με την κλασική της πλέον εργασία «Λαογραφικοί Αντίλαλοι του Βελβεντού» άφησε σπουδαιότατη παρακαταθήκη στη βιβλιογραφία που αφορά στο Βελβεντό. Με πάθος ασχολήθηκε με την παράδοση, την ιστορία και την εν γένει πολιτιστική κληρονομιά. Δεκάδες δημοσιεύσεις, εκδόσεις ομιλίες-διαλέξεις και τηλεοπτικές παραγωγές έχουν τη σφραγίδα της. την  αξέχαστη Δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα, την αλησμόνητη Διευθύντρια και ψυχή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, τη δεύτερη "Πηνελόπη Δέλτα", η οποία εξακολουθεί να μας διδάσκει!
Η μεγάλη, σύγχρονη Δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα, η οποία έδωσε δεκάδες συνεντεύξεις, ομιλίες, διαλέξεις, μετείχε σε δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές ιδίως του 4ε και μεταφύτευε με τρόπο εκπληκτικό την δική της αγάπη για την Μακεδονία, σε όποιον την παρακολουθούσε! Αιχμαλώτιζε τους ακροατές και τηλεθεατές, με μια απίστευτη φλόγα, που μόνο σε μεγάλες μορφές και σε μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας συναντά κανείς!
Ο ρόλος της, η προσφορά της, οι γνώσεις της, είναι ανεκτίμητες και το κενό που άφησε είναι όχι μόνο τεράστιο, μα και δυστυχώς αδύνατον να αναπληρωθεί... υπήρξε συν τοις άλλοις ένας αληθινός κυματοθραύστης της Σκοπιανικής προπαγάνδας!  Άναβε πυρσούς, άναβε λαμπάδες, κεριά και καντήλια, φωτίζοντας τα πια ηρωικά, τα πιο συγκινητικά και άγνωστα μονοπάτια της ελληνικής και ορθόδοξης ιστορίας μας.
             Έφυγε ευτυχώς χωρίς να δει την προδοσία της Μακεδονικής γης,  πήγε να συναντήσει τώρα εκεί πάνω, όλους αυτούς τους ήρωες Μακεδονομάχους που μας ζωντάνευε κάθε τόσο στα Μουσεία, τις ομιλίες, της εμφανίσεις της! Όλους αυτούς που αγάπησε και υπηρέτησε! Όλους εκείνους που σαν δεύτερη "Πηνελόπη Δέλτα", μας τους έκανε γνωστούς και αθάνατους!
 Καλή αντάμωση κυρά των Μακεδόνων! Και πες τους, πως όπως ζήτησε ο Παύλος, όπως θέλησες και μας δίδαξες εσύ, θα συνεχίσουμε τον Αγώνα!
   Ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται! Το όνομα δεν θα το δώσουμε! Και δεν θα μας το πάρουν! Θα το ξανακάνουμε και πάλι το μεγάλο καμάρι και την μεγάλη περηφάνια ολόκληρης της Ελλάδας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου