Κυριακή 3 Μαρτίου 2019


Πριν ξεκινήσουμε το μεγάλο αυτό ταξίδι, θα αναφερθούμε σε μια μεγάλη σύγχρονη μορφή που φέτος συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατό της. Στις 23 Φεβρουαρίου 2016 έφυγε από τη ζωή η Αθηνά Τζινίκου-Κακούλη, φιλόλογος, λαογράφος, τ. Διευθύντρια του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα και ζωγράφος.
  Γεννήθηκε το 1942 και μεγάλωσε στο Βελβεντό. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με το έργο της αναδείχτηκε σε μια από τις σημαντικότερες πνευματικές μορφές του τόπου μας τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Συνέγραψε πλήθος εργασιών και εξέδωσε βιβλία ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου. Με την κλασική της πλέον εργασία «Λαογραφικοί Αντίλαλοι του Βελβεντού» άφησε σπουδαιότατη παρακαταθήκη στη βιβλιογραφία που αφορά στο Βελβεντό. Με πάθος ασχολήθηκε με την παράδοση, την ιστορία και την εν γένει πολιτιστική κληρονομιά. Δεκάδες δημοσιεύσεις, εκδόσεις ομιλίες-διαλέξεις και τηλεοπτικές παραγωγές έχουν τη σφραγίδα της. την  αξέχαστη Δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα, την αλησμόνητη Διευθύντρια και ψυχή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, τη δεύτερη "Πηνελόπη Δέλτα", η οποία εξακολουθεί να μας διδάσκει!
Η μεγάλη, σύγχρονη Δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα, η οποία έδωσε δεκάδες συνεντεύξεις, ομιλίες, διαλέξεις, μετείχε σε δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές ιδίως του 4ε και μεταφύτευε με τρόπο εκπληκτικό την δική της αγάπη για την Μακεδονία, σε όποιον την παρακολουθούσε! Αιχμαλώτιζε τους ακροατές και τηλεθεατές, με μια απίστευτη φλόγα, που μόνο σε μεγάλες μορφές και σε μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας συναντά κανείς!
Ο ρόλος της, η προσφορά της, οι γνώσεις της, είναι ανεκτίμητες και το κενό που άφησε είναι όχι μόνο τεράστιο, μα και δυστυχώς αδύνατον να αναπληρωθεί... υπήρξε συν τοις άλλοις ένας αληθινός κυματοθραύστης της Σκοπιανικής προπαγάνδας!  Άναβε πυρσούς, άναβε λαμπάδες, κεριά και καντήλια, φωτίζοντας τα πια ηρωικά, τα πιο συγκινητικά και άγνωστα μονοπάτια της ελληνικής και ορθόδοξης ιστορίας μας.
             Έφυγε ευτυχώς χωρίς να δει την προδοσία της Μακεδονικής γης,  πήγε να συναντήσει τώρα εκεί πάνω, όλους αυτούς τους ήρωες Μακεδονομάχους που μας ζωντάνευε κάθε τόσο στα Μουσεία, τις ομιλίες, της εμφανίσεις της! Όλους αυτούς που αγάπησε και υπηρέτησε! Όλους εκείνους που σαν δεύτερη "Πηνελόπη Δέλτα", μας τους έκανε γνωστούς και αθάνατους!
 Καλή αντάμωση κυρά των Μακεδόνων! Και πες τους, πως όπως ζήτησε ο Παύλος, όπως θέλησες και μας δίδαξες εσύ, θα συνεχίσουμε τον Αγώνα!
   Ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται! Το όνομα δεν θα το δώσουμε! Και δεν θα μας το πάρουν! Θα το ξανακάνουμε και πάλι το μεγάλο καμάρι και την μεγάλη περηφάνια ολόκληρης της Ελλάδας!

ΔΡΟΜΟΙ ΗΡΩΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ


 Η περπατησιά των γενναίων του βορρά είναι ο «δρόμος της ελευθερίας», είναι ο «Γολγοθάς του σκλαβωμένου γένους των Ελλήνων. Ελάχιστοι είναι αυτοί που το γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι αυτοί που την έχουν περπατήσει, κληρονομιά για μας. Μια κληρονομιά που, δυστυχώς, παραμένει ακόμη αναξιοποίητη.
Αυτός ο ιστότοπος είναι η έμπρακτη αναγνώριση  της υπέρτατης θυσίας αυτών των αδούλωτων αγωνιστών της ελευθερίας, ίσως το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη των ηρωϊκών Δυτικομακεδόνων που βάδισαν αγέρωχοι το μονοπάτι που οδήγησε στην ακριβοπληρωμένη ελευθερία μας, αυτός ο  «δρόμος της αρετής» που πρέπει να βαδίσει κάθε άνθρωπος και αποτελεί «μάθημα ζωής», ζωής με νόημα και με ανώτερα ιδανικά! Εμείς, θα ανταποκριθούμε στην τιμή που τους οφείλουμε προβάλλοντας την πορεία τους προς την ελευθερία, αναδεικνύοντας το μονοπάτι που ακολούθησαν.
 Ο Ελληνικός Αγώνας στη Μακεδονία, κατά τα έτη 1904-1908, στέφθηκε από επιτυχία και έσωσε τη Μακεδονία από τη βουλγαρική και σλαβική απειλή. Παράλληλα, ανυψώθηκε το πολεμικό φρόνημα του ελληνικού λαού, που είχε καταπέσει μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 και προπαρασκευάστηκε, σε μεγάλο βαθμό, το έδαφος των θριάμβων του ελληνικού Στρατού κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913.
Η Μεγάλη Εκκλησία και το Ελληνικό Σχολείο υπήρξαν οι πρώτοι στόχοι της σλαβικής προπαγάνδας και του βουλγαρικού κομιτάτου. Όμως, αντιστάθηκαν με πείσμα και συνέχισαν δραστήρια και σταθερά το εθνοσωτήριο έργο τους. Ιδιαίτερα, η Εκκλησία υπήρξε σανίδα σωτηρίας του γένους και της πίστεως. Η προσφορά της υπήρξε ανυπολόγιστη, το έργο της σωτήριο και η απήχησή της τεράστια.
Ο Ίων Δραγούμης και ο Γερμανός Καραβαγγέλης, ιδεολόγοι και ενθουσιώδεις, υπήρξαν οι κήρυκες και οι απόστολοι της ιδέας της ένοπλης άμυνας, ενώ ο Δημήτριος Καλλέργης και ο Λάμπρος Κορομηλάς, έμπειροι και γνώστες του μεγάλου μακεδονικού προβλήματος, αναδείχτηκαν οι κατ’ εξοχήν οργανωτές της.
Ο Παύλος Μελάς υπήρξε ενθουσιώδης πρωταγωνιστής της Μακεδονικής άμυνας. Ο θάνατος του στο χωριό Στάτιστα (Μελάς) της Καστοριάς αποτέλεσε το σύμβολο του αγώνα και το αίμα του θέρμανε την αλληλεγγύη μεταξύ των ελεύθερων και υπόδουλων Ελλήνων. Γέννησε έκτοτε νέους μάρτυρες, αλλά και ήρωες νέους, για τη συνέχιση του αγώνα και τη σωτηρία του Μακεδονικού Ελληνισμού.
Πάντως, πέρα από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες φορέων και ατόμων, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η νικηφόρα έκβαση του Μακεδονικού Αγώνα ήταν αποτέλεσμα των αστείρευτων ηθικών δυνάμεων του Έθνους, και ιδιαίτερα του αγωνιστικού πνεύματος ολόκληρης στρατιάς από ιεράρχες, ιερείς, στρατιωτικούς, δασκάλους, υπαλλήλους και ανθρώπους κάθε κοινωνικής ομάδας, ακόμα και απλούς χωρικούς. Και μεταξύ των προέχουσα θέση στην τιμή και ευγνωμοσύνη του Έθνους έχουν σι εκατοντάδες των πεσόντων, γνωστών και αγνώστων.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο Μακεδονικός Αγώνας αποτελεί μια από τις λαμπρότερες και διδακτικότερες πτυχές της νεότερης πολεμικής ιστορίας του Έθνους μας, και ειδικότερα πηγή εμπνεύσεως για τους νέους και προσφοράς υπηρεσιών τους σε δύσκολες και κρίσιμες εθνικές δοκιμα­σίες, όπως εκείνη του 1904-1908.
Τέλος, κατά κοινή διαπίστωση Ελλήνων και ξένων ιστορικών, ο Μακεδονικός Αγώνας θα ήταν αδύνατο να επιτύχει τους στόχους του χωρίς την ολόψυχη συμπαράσταση του Ελληνισμού της Μακεδονίας στα γενναία ανταρτικά σώματα. Επίσης, ότι η σημασία του αγώνα εκείνου είναι τόσο σημαντική, όσο και εκείνη του αγώνα της Εθνικής Επο­ποιίας του 1821, γιατί χάρη σ’ αυτόν, η Ελλάδα κατόρθωσε να σώσει τη Μακεδονία και τον πληθυσμό της και να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋπο­θέσεις για την απελευθέρωσή της κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912­-1913.